Het kabinet is het eens over een wetsvoorstel waarmee meer duidelijkheid komt over het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen (ZZP).
Het wetsvoorstel komt in de plaats van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Die verving in 2016 de VAR, de ‘verklaring arbeidsrelatie’. De wet DBA zorgde de afgelopen jaren voor onduidelijkheid bij opdrachtgevers. De modelovereenkomsten waarmee de meeste opdrachtgevers werken, gaven niet de beloofde duidelijkheid vooraf, zo gaf de Belastingdienst toe.
In het wetsvoorstel ter ‘Verduidelijking verduidelijking van het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen’ zijn criteria uitgewerkt. De ministerraad heeft besloten het wetsvoorstel voor internetconsultatie aan te bieden.
Drie criteria
In het wetsvoorstel wordt de vraag of iemand in loondienst werkt of als zelfstandig ondernemer beoordeeld aan de hand van drie punten:
- Is sprake van 'inbedding' in de organisatie?
- Is er 'werkinhoudelijke aansturing’ door de opdrachtgever?
- Gebeurt het werk voor eigen rekening en risico van de werker?
Als geen sprake is van ‘inbedding’ of ‘aansturing’, hoeft niet verder getoetst te worden. Als daar wel sprake van is, komt het derde criterium aan bod, ofwel in hoeverre gedraagt de opdrachtnemer zich als een echte ondernemer die werkt voor ‘eigen rekening en risico’.
Belangrijk te vermelden is dat per opdracht sprake kan zijn van een dienstverband, wat per situatie kan verschillen. Waar de criteria precies liggen en hoe die tegen elkaar worden afgewogen, moet nog worden ingevuld. In een algemene maatregel van bestuur komen nadere regels.
Duidelijkheid vooraf
Onder werkgevers bestaat een grote behoefte om vooraf meer duidelijkheid te krijgen. Nu de gepubliceerde modelovereenkomsten niet altijd voldoende houvast geven, onderzoekt de Belastingdienst of er een andere manier is om die duidelijkheid van tevoren te krijgen. Samen met marktpartijen gaat ze dit verkennen, te beginnen bij de zorgsector.
Minimum uurtarief € 32,24
Ook bereidt het kabinet wetgeving voor die het makkelijker moet maken voor een werkende om een arbeidsovereenkomst op te eisen, wanneer deze werkt onder een bepaald uurtarief. Het voorstel is dat er onder een uurtarief van € 32,24 een ‘rechtsvermoeden’ ontstaat dat iemand een werknemer is. Deze persoon kan dan eenvoudig bij de rechter bepleiten dat het een dienstverband betreft.
Weer handhaven per 2025
In afwachting van duidelijke regels handhaaft de Belastingdienst al zes jaar niet op schijnzelfstandigheid, behoudens kwaadwillende gevallen. Per 1 januari 2025 verdwijnt deze stop op handhaving en zal de Belastingdienst zich actiever gaan opstellen bij controles van rechtsverhoudingen met ZZP-ers.
Ga terug