Bij de aanhoudende coronaperikelen en verstrekkende (financiële) gevolgen voor het MKB is het niet de vraag of een faillissementsgolf te verwachten is, maar wanneer deze zich aandient. De Nederlandsche Bank is nogal behoudend in haar prognose, maar kredietverzekeraar Atradius verwacht in Nederland 44% meer faillissementen dan afgelopen jaar, zo schreef het Financieele Dagblad recent. Door de steunmaatregelen wezen de rechtbanken in 2020 ongeveer 17% minder faillissementsvonnissen ten opzichte van 2019, terwijl het aantal faillissementen in 2019 historisch gezien al laag te noemen is. De steunmaatregelen zijn echter niet onbeperkt en naar de huidige economische stand van zaken is een vloedgolf aan faillissementen wellicht onvermijdelijk in het derde of vierde kwartaal van 2021.
Oproep voor een faillissementszitting gemist?
Niet alle bedrijven zien een faillissement aankomen. Het zal je maar overkomen, op een bewust moment ontvang je als bestuurder van een bedrijf bericht van de rechtbank dat je bedrijf failliet is verklaard. Ook belt een curator voor een afspraak over de faillissementsafwikkeling. Zonder dat je überhaupt weet dat een faillissementsaanvraag is ingediend, laat staan dat je verweer hebt kunnen voeren om het faillissement af te wenden. Dan is het faillissement opeens een feit, terwijl het bedrijf wel degelijk levensvatbaar is. Wat nu?
Vernietiging van het faillissement
De Faillissementswet geeft de mogelijkheid van verzet in het geval het bestuur niet is gehoord door de rechtbank naar aanleiding van de faillissementsaanvraag. Een verzetprocedure moet gestart worden binnen 14 dagen nadat het faillissement is uitgesproken. Voor een geslaagd verzet wordt door een advocaat een verzetschrift ingediend en het failliete bedrijf moet ervoor zorgen dat de vordering van de faillissementsaanvrager wordt betaald of een regeling wordt getroffen, alsmede de gerechtelijke kosten (griffierecht) en de kosten van de curator worden voldaan. De rechtbank kan vervolgens een mondelinge behandeling bepalen of de procedure schriftelijk afdoen. Bij een geslaagd verzet wordt het faillissement vernietigd en kan het bedrijf verder met zijn activiteiten.
Mocht u hierover vragen hebben of een verzetprocedure willen starten, neem vrijblijvend contact op via het contactformulier op deze website of via info@vanheuradvocatuur.nl
Ga terug