Er gloort hoop aan de horizon van ondernemend Nederland. In deze aanhoudend turbulente tijd heeft de wetgever met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) een nieuw herstructureringsinstrument (buiten faillissement) in het leven geroepen. Dit wetsvoorstel treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2021 en geldt voor alle bedrijven, eenmanszaken en zzp’ers inbegrepen. Het lijkt een welkome aanvulling op de bestaande regelingen om ervoor te zorgen dat bedrijven niet in een faillissement terecht komen.
Nu is nog de situatie dat een schuldenaar in feite al zijn schuldeisers (en aandeelhouders) aan boord moet krijgen om een schuldsanering effectief te laten zijn. Uitgangspunt is namelijk contractsvrijheid, waardoor het in principe elke schuldeiser vrij staat al dan niet akkoord te gaan met een saneringsvoorstel. Met inwerkingtreding van de WHOA wordt dit anders en krijgt een schuldenaar in financieel zwaar weer - onder voorwaarden - de mogelijkheid om te overleven.
Waarom WHOA?
In de kern gezonde bedrijven, die vanwege de crisis of andere omstandigheden gebukt gaan onder een te hoge schuldenlast, kunnen baat hebben bij een schuldeisersakkoord op basis van de WHOA. Dit onderhands (dwang)akkoord moet goedgekeurd worden door een rechter en zorgt ervoor dat zonder de instemming van alle schuldeisers toch een schuldsanering kan worden doorgezet. Weigerachtige schuldeisers kunnen gedwongen worden hun vordering gedeeltelijk prijs te geven. Doel is een faillissementsscenario te voorkomen en dat is voor veel bedrijven, die inmiddels het water (bijna) aan de lippen staat, goed nieuws.
Voorwaarden
Er gelden wel enkele voorwaarden, niet elke schuldenaar kan zich zomaar gedeeltelijk van zijn schulden ontdoen. De inhoud van het akkoord en de wijziging van de rechten van schuldeisers kan door een schuldenaar in grote mate zelf worden bepaald. Hierbij geldt dat arbeidsovereenkomsten uitgezonderd zijn, de rechten van werknemers worden beschermd.
Bij het aanbieden van een akkoord kan een schuldenaar schuldeisers indelen in verschillende categorieën (klassen). Denk hierbij aan handelscrediteuren (zonder zekerheden), geldschieters met een zekerheidsrecht (zoals een pandrecht of hypotheekrecht), de belastingdienst met een voorrangsrecht, aandeelhouders en schuldeisers met achtergestelde leningen. De WHOA brengt de mogelijkheid om bepaalde schuldeisers buiten het akkoord te houden, waardoor die schuldeisers hun vorderingen onverkort behouden. Ook heeft een schuldenaar de bevoegdheid om overeenkomsten eenzijdig te beëindigen als onderdeel van het akkoord. Naar verwachting zal deze bevoegdheid in de praktijk met name door huurders van bedrijfsruimte worden benut om een wijziging van de huurvoorwaarden te bedingen. Verder is van belang dat banken in het kader van het akkoord nieuw geld kunnen lenen en daarvoor zekerheden kunnen verlangen. Bovendien is niet onbelangrijk dat tijdens het WHOA-traject de bedrijfsactiviteiten gewoon kunnen worden voortgezet.
Toetsing door de rechter
Nadat schuldeisers hebben gestemd over het aangeboden akkoord, wordt het akkoord voorgelegd aan de rechtbank. Voor bevestiging door de rechter is vereist dat het akkoord in de eerste plaats nodig is, dat het akkoord haalbaar is, dat er in ieder geval één categorie schuldeisers is die met een meerderheid akkoord is gegaan en tenminste 2/3 van de waarde van de schulden vertegenwoordigt, dat het akkoord er niet toe leidt dat een van de betrokken categorieën schuldeisers in een nadeligere positie komt dan in een faillissementssituatie, en dat de ‘waarde’ van het akkoord evenredig verdeeld wordt tussen de betrokken crediteuren.
Wanneer voldaan wordt aan deze voorwaarden en de rechter het akkoord bevestigt, wordt het dwingend tegenover de betrokken schuldeisers. In het geval sprake zou zijn van een in de wet genoemde weigeringsgrond zoals bedrog of andere zwaarwegende redenen die zich tegen de bevestiging van het akkoord verzetten, zal de rechter het akkoord afkeuren. Een hoger beroep tegen een verleende bevestiging van een akkoord is uitgesloten, waardoor met een rechtelijke uitspraak de sanering kan worden uitgevoerd.
Nu al aan de slag!
Uit een brief van de regering op 27 oktober 2020 volgt dat de WHOA begin november wordt gepubliceerd in het Staatsblad. De regering maakt er haast mee waardoor bedrijven niet hoeven te wachten tot 1 januari 2021, maar alvast kunnen starten met de voorbereidingen. Dit biedt gelegenheid om alvast met schuldeisers in overleg te gaan en een akkoord uit te werken en voor te leggen aan schuldeisers (en aandeelhouders), zodat het akkoord in januari direct ter bevestiging aan de rechtbank kan worden toegestuurd.
Voor meer informatie over de voorwaarden van de WHOA en een mogelijke toepassing op uw bedrijf, neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of info@vanheuradvocatuur.nl
Ga terug